Külső minőségértékelés

A belső ellenőrzési rendszerek bár Önmagukban jól szabályozottak, de jelemzően azokat egy személy végzi a szervezeten belül, ezért szükséges a mechanizmust meghatározott időközönként külső szemmel is áttekinteni. Az 1312 IIA Norma szerint ezeket a külső értékeléseket ötévente legalább egyszer kötelezően el kell végeztetni egy szervezeten kívüli, képesített, független szakértővel.  

A Pénzügyminisztérium által kiadott Belső Ellenőrzési Kézikönyv mintában a következőt rendeli el: „A belső ellenőrzési tevékenység külső minőségértékelését úgy kell elvégezni, hogy ennek alapján a belső ellenőrzési tevékenység és a Belső Ellenőrök Nemzetközi Szervezet Standardjainak és Gyakorlati Útmutatóinak összhangjáról véleményt lehessen alkotni. A belső ellenőrzési tevékenység értékelése mellett a külső minőségértékelésnek lehetőség szerint fejlesztési javaslatokat is tartalmaznia kell, melynek célja az ellenőrzési tevékenység eredményesebb és hatékonyabb végzésének elősegítése. Ezek a külső minőségértékelések különösen értékesek lehetnek a belső ellenőrzési vezető, valamint a belső ellenőrök számára.”

Cégünk immár közel 20 éves belső ellenőrzési szakértői tapasztalatával megfelel a szakmai normákban, valamint a Pénzügyminisztérium vonatkozó ajánlásaiban szereplő valamennyi alkalmassági feltételnek. Több kiemelt belső ellenőrzési szervezetet vizsgáltunk már át az utóbbi időszakban, igencsak eltérő tapasztalatokkal. Saját módszertant dolgoztunk ki ennek a felülvizsgálatnak a végrehajtására, ezzel nemcsak egy szigorú revíziót hajtunk végre, hanem segítséget nyújtunk a szervezet kockázatkezelési és ellenőrzési rendszerének fejlesztéséhez is. 

Éppen ezért került általunk megalkotásra és bevezetésre a revisionSOFT, mellyel a teljes jogszabályi spektrum lefedésre került. Az általunk felülvizsgált belső ellenőrzési rendszerek igénybe vevői évi 20%-os kedvezményt kapnak a revisionSOFT Belső Ellenőrzést Támogató Rendszer bérleti díjából. 

Aktualitások

2021. évi tervezési segédlet

Megjelent a tervezési és beszámolási segédlet a PM honlapján
tovább

Gtbkr. irányelv megjelenése

A Pénzügyminisztérium kiadta az irányelvet és a kézikönyv mintát a köztulajdonban lévő gazdasági társaságok számára
tovább

Alapok a köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső ellenőrzésének kialakításához

Számos megkeresés érkezett hozzánk, ami a rendszer alapjait érintette, ezért készítettünk egy gyakorlati menetrendet
tovább

Elérhetőségeink

Szalkay Belső Ellenőrzési Iroda
Cím: 4400 Nyíregyháza, Rózsa u. 37/B

Telefon: 30/627-7093
E-mail: iroda@szalkay.hu