Belső kontroll önteszt

Az Intézményeknek kötelezően ki kell alakítaniuk a belső kontroll rendszerüket és azt megfelelő szinten, folyamatosan működtetni is szükséges. 

Az Állami Számvevőszék küldetése szerinti alapértéke, hogy támogatja az integritás alapú, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást. Az Alaptörvényben megfogalmazottakból kiindulva a közpénzt használókkal szemben alapvető elvárás, hogy közfeladataik ellátása során átlátható, elszámoltatható és takarékos módon gazdálkodjanak az állam által biztosított erőforrásokkal. Az Állami Számvevőszék törvényességi szempontok szerint ellenőrzi az közintézményeket, akikre kötelezően vonatkozik a belső kotnroll rendszer kialakítása. 

A honapról minden értintett a megfelelő öntesztet letölteheti és kitöltheti. Az ÁSZ ezzel a intézmény vezetőinek, vezető testületeinek, fenntartó testületeinek, szervezeteinek és intézményeinek kíván támogatást nyújtani a szakmai feladatellátással összefüggő közpénzfelhasználáshoz és közfeladat ellátáshoz kapcsolódóan. Az öntesztekkel, illetve a kitöltött öntesztek értékelésével az ÁSZ legfőbb célja, hogy fejlessze a közpénzfelhasználás és közfeladat ellátás szabályosságát, az irányítási, gazdálkodási, ellenőrzési feladatok ellátását, az ezekhez kapcsolódó elvárások teljesítését, az egyházak átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználását.

Az öntesztek letölthetők INNEN.

Amennyiben további kérdése lenne vagy javítani szeretné belső kontroll rendszerét, szívesen segítünk önnek, keressen bennünket elérhetőségeinken.  

Aktualitások

2021. évi tervezési segédlet

Megjelent a tervezési és beszámolási segédlet a PM honlapján
tovább

Gtbkr. irányelv megjelenése

A Pénzügyminisztérium kiadta az irányelvet és a kézikönyv mintát a köztulajdonban lévő gazdasági társaságok számára
tovább

Alapok a köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső ellenőrzésének kialakításához

Számos megkeresés érkezett hozzánk, ami a rendszer alapjait érintette, ezért készítettünk egy gyakorlati menetrendet
tovább

Elérhetőségeink

Szalkay Belső Ellenőrzési Iroda
Cím: 4400 Nyíregyháza, Rózsa u. 37/B

Telefon: 30/627-7093
E-mail: iroda@szalkay.hu